Боєць та блогер Білозерська: про добровольців і криминал

02.07.2016 17:47
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Боєць та блогер Білозерська: про добровольців і криминал

Боєць в Українській Добровольчій Армії, блогер Олена Білозерська поділилася своїми думками щодо гучного арешту Валентина Лихоліта ("Батя", батальйон "Айдар"), його причин та наслідків.

Ось, що пише Олена:

"Приводом для написання цієї статті став, звичайно, арешт Лихоліта. Але про самого "Батю" і батальйон "Айдар" я нічого не писатиму, бо не знаю його особисто, не маю близьких друзів, які знають його особисто, і жодного дня не була з "Айдаром" на одній ділянці фронту.
Скажу лише одне: арештувавши відомого бійця "АТО" на підставі скарги явних колаборантів, влада перегнула палку, їй миттєво дали це відчути і вона швиденько зараз - от побачите - буде відмотувати назад.
Всі знають, що останнім часом багато діючих і колишніх бійців добробатів потрапляють за грати за звинуваченнями у кримінальних злочинах. Через це постійно звучать дві тези: а) те, що відбувається на реальній війні, хай вона хоч десять разів неоголошена, неможливо і злочинно оцінювати за законами мирного часу, і б) влада боїться добровольців і фабрикує проти них карні справи.
Пункт "а" - свята і стовідсоткова правда. Пункт "б" - влада справді боїться і мріє знищити добровольчий рух, але кожен випадок треба розглядати окремо.
Для зручності ділю "добровольчі злочини" на три категорії.
1. Згідно діючих в Україні законів мирного часу, усі бійці, що служать у добробатах без легального статусу або служили у таких добробатах раніше (хай навіть на самому початку війни), є особливо небезпечними злочинцями. Я теж злочинець і вже давно заробила собі на довічне, бо з незареєстрованої вогнепальної зброї стріляла у громадян своєї держави і навіть в іноземних (російських) громадян.
Щоправда, зараз за це - тільки за це - в Україні нікого не переслідують. Але почати можуть будь-якої миті.
2. Моменти, пов'язані із взяттям, допитуванням та утримуванням полонених бойовиків, а також поліцейськими операціями, коли на нашій території виловлюють посібників окупантів. Моєму підрозділу і мені особисто кілька разів доводилось брати участь у таких операціях. Наше поводження із полоненими/затриманими відповідало усім міжнародним конвенціям і ми не мали з них жодного матеріального зиску. Але згідно закону - це викрадення людей, незаконне позбавлення волі і т.д. За це вже можуть саджати - за умови, що ти перейшов дорогу чиємусь бізнесу.
Буває таке, коли у полонених бойовиків чи їхніх посібників відбирають майно. Тут межа між "можна" і "не можна" пролягає виключно по особистій вигоді. Якщо на відібраній у "сєпара" автівці їздять по "зоні АТО" бійці українського підрозділу - це нормально. Хіба тільки наш бідний героїчний народ має оплачувати фронтовикам транспорт, а вороги, які заварили цю кашу, не повинні?
Якщо ж родичі бійців їздять на цій автівці в тилу - це щось на кшталт мародерства.
І в першому, і в другому варіанті за це можуть затримати і посадити. За однаковою статтею, під однакове обурення патріотів...
3. Відвертий кримінал - коли бійці добробатів займаються рекетом, віджимами чужого майна, справжнім - заради викупу - викраденням людей тощо. В одному добробаті якось власними зусиллями було викрито банду - хлопці, які вдень сміливо воювали на передовій разом з побратимами, вночі викрадали родичів заможних селян і вимагали за них гроші. Командир був настільки розлючений, що хотів розстріляти їх на центральній площі перед селянами. Переконали цього не робити, щоб не сісти за вбивство. В результаті, якщо не помиляюся, покидькам натовкли пики, потримали у підвалі та й вигнали.
Також бійці полюбляють вивозити із "зони АТО" зброю і БК. При цьому вони не ховають її грамотно на різні можливі у майбутньому випадки, а, в кращому разі, тримають у себе вдома, де її знаходять при обшуках. Це ганьба, що у нас досі нема нормального законодавства про зброю. Але поки його нема - навіщо підставлятися самим і навантажувати своє керівництво витратами на адвокатів?
Тим більше, якщо не просто тримають вдома, а бігають з нею в п'яному вигляді.
Я теж "АТО"шник, хоча й без статусу. І хлопці з мого підрозділу всі "АТО"шники. І чомусь ми не вивозимо із "зони АТО" зброю і не бігаємо з нею п'яні по мирних містах - навпаки, купляємо вже вивезену і повертаємо її на Донбас, де вона стріляє у ворога. І нічиї сумнівні оборудки не кришуємо. А головне - не намагаємося влізти в чужий бізнес, перехопити чиїсь фінансові потоки. Бо за це - і тільки за це - найчастіше саджають, пригадавши усі випадки утримання тобою колаборантів і конфіскації їхнього майна. Коротше, не чіпай Чуже Бабло (поки не прийдеш до влади) і буде тобі щастя :)
І, головне, НЕОБХІДНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ СТАН, для початку хоча б у "зоні АТО". Щоб конфіскація була конфіскацією, мародерство - мародерством, дезертирство - дезертирством. З усіма наслідками.
P.S. Конкретно по Лихоліту солідаризуюся з позицією Дмитра Яроша. Треба домогтися, передусім, звільнення його з-під варти (відчуваю, що це відбудеться ось-ось) і прозорого розслідування під контролем громадськості. Якщо там не було особистої вигоди - виправдати. Бо йде війна".

Читайте также:

Воин-волонтер: "Я знал храбрецов, которые занимались контрабандой, и бандитов, которые отдавали жизнь за свои подразделения"

 Волонтер Доник: "Сейчас сепары потеряют страх, вылезут из подполья и вспомнят каждый гвоздь, взятый у них бойцами

Волонтер Касьянов: "Нас ждёт ещё множество неприятных открытий. Когда мы узнаем, что есть "герои" - сволочи, и есть "герои" - предатели

 



Теги: Украина, Донбасс, война, криминал, АТО, добровольцы
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх