Герої чи злодії? Поліція Донеччини запевняє, що на волю виходять члени злочинних угруповань, які "прославилися" в зоні АТО зовсім не бойовими подвигами

17.09.2016 20:01
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Герої чи злодії? Поліція Донеччини запевняє, що на волю виходять члени злочинних угруповань, які "прославилися" в зоні АТО зовсім не бойовими подвигами

На Донеччині з’явилася тенденція, яка загрожує життю мирних жителів: за клопотанням народних депутатів України та місцевих рад на волю виходять члени злочинних угруповань, які "прославилися" в зоні АТО зовсім не бойовими подвигами. Вже 22 з 30-ти обвинувачуваних суд змінив запобіжний захід на такий, що не пов'язаний з триманням під вартою. "Донбасс" зустрівся з начальником поліції Донеччини В’ячеславом Аброськіним, аби з’ясувати, хто та як перетворює зухвалих зловмисників, які катували цілі родини та грабували людей, на "героїв-атошників", паплюжачи добре ім’я справжніх воїнів, що захищають Україну.


Людожер, Барс та інші


- В’ячеславе Васильовичу, скільки таких банд, прикриваючись добровольчими підрозділами, діяли на Донеччині?

- За два роки ми задокументували 7 злочинних угруповань, які, поки їх товариші захищали Донеччину на фронті, у тилу скоювали тяжкі злочини проти мирного населення. Проведено низку спецоперацій, ретельне досудове розслідування, зібрані беззаперечні докази, в тому числі відеозаписи, усі жертви впізнали своїх мучителів. Але зараз величезна робота поліцейських, які працювали місяцями, аби винні не змогли уникнути відповідальності, зведена нанівець.
Тільки за останні півтора місяці на волі опинилися організатори та члени трьох зухвалих злочинних угруповань – Людожера, Барса та банди, яка взяла у заручники … пенсіонерів у прифронтовій Авдіївці. Є багато патріотів-добровольців, які прийшли захищати жителів Донеччини та зупинили російського окупанта. Але у ці лави потрапили люди, які очорняють добровольчі батальйони. Це люди, які у складі злочинних угруповань скоювали тяжкі злочини, вбивства, викрадення людей, розбійні напади.

- Як так вийшло, що зараз ці люди – серед нас, а не за гратами?

- Наразі по ним триває судовий розгляд, крапку не поставлено. Але буквально останній місяць суд Покровського району приймає рішення, і всі люди, які були затримані за загальнокримінальні злочини, були відпущені або під заставу, або на поруки того чи іншого депутата місцевої ради чи народного депутата України.
Ми обурені рішенням суду, бо тепер немає жодних гарантій, що небезпечні зловмисники не відправляться мстити тим, хто свідчив проти них. У першу чергу під загрозою опинилися родини, які наважилися публічно розповісти про усі знущання в надії, що їхніх катів покарають і вони більше нікому не зможуть причинити зло.

Колишній наркоман наказував вагітній на 9 місяці лягти на живіт

- Розкажіть про найбільш резонансні злочини. Ким представлялися бандити? Чим саме вони займалися?

- Співробітники кримінальної поліції главку викрили Людожера та його "праву руку", які представлялися бійцями ДУК "Правий сектор". Встановлено, що організатор групи сколотив банду після реабілітації від наркоманії. Жоден з членів злочинної групи участі у бойових діях не брав, крім одного - він кілька днів побув у лавах добровольчого підрозділу і на цьому його військова кар’єра скінчилася. Натомість, поки йшли кровопролитні бої за Дебальцеве та на маріупольському напрямку, вони, прикриваючись патріотизмом, орудували у Покровському районі. Викрадали цілі родини та доводили своїх заручників до самогубства. Сума майна, яким заволоділи бандити, перевищує 1 мільйон гривень. Членам банди висунуто звинувачення одразу за 7 статтями Кримінального кодексу.
Більше години зловмисники катували членів родини жителя Покровська. Не пожаліли навіть стареньку бабусю та дочку чоловіка, яка була на останньому місяці вагітності - змусили її лягти на живіт, катували, приставляли до скроні автомат. Жертва, молода матуся, розповідає, що бабуся кілька разів втрачала свідомість, її душили і пов'язану і безпорадну нещадно били протягом години. Жінка каже, що ту мить найбільше боялася втратити дитину.
У родини забрали усі гроші, в тому числі відкладені на роди та 7 гривень з бабусиного гаманця.
А на очах підприємця, який провів у полоні Людожера 4 місяці, покінчив життя самогубством інший полонений, директор дніпровського заводу, не витримавши знущань.

"Били електрошокером, примушували до сексу" - методи Барса

- А як щодо Барса? Судове засідання проходило дуже гучно, на суди прибувала група підтримки, активісти.

- Можу сказати, що поки побратими з батальйону "Донбас" гинули на передовій, тут, в тилу, далеко від бойових дій, Барс і 5 його спільників "заробляли" - для цього жителі Запорізької, Одеської, Дніпропетровської, Івано-Фанковської області, власне і приїхали у зону АТО. Поліцейськими доведено причетність зловмисників до 28 тяжких злочинів на території Донеччини.
Зараз під загрозою знову опинилося подружжя з Селидового. Тоді, у серпні 2014 року, чоловіка викрали, а на дружину наставили автомат на очах у півторарічної донечки – вимагали гроші. Бандити називали це "допомога армії". Вкрадені у родини автівки поліції вдалося повернути – вони були вилучені у Барса та його поплічників.
А 22-річна дівчина з Добропілля, яка побувала у полоні бандитів, отримала психологічну травму та досі панічно боїться людей у формі. "Заходили, казали, що зберуться усі та зґвалтують мене. Кожного разу, коли відкривалися двері, в мене починалася паніка. Били електрошокером, хотіли примусити до орального сексу. Сказали: якщо привезеш 100 тисяч, з чоловіком все буде гаразд, а якщо ні – ми його вб’ємо", - згадує потерпіла.

Четверо озброєних "патріотів" на двох пенсіонерів

- Минулого тижня проходив суд над групою, які обвинувачуються у нападі на пенсіонерів в Авдіївці. Їх усіх випустили з-під арешту. Наскільки вони небезпечні?

- У прифронтовій Авдіївці у січні 2016 року група озброєних чоловіків здійснила розбійний напад на літнє подружжя, в результаті 58-річний чоловік опинився у лікарні з численними травмами. Протягом доби в результаті спецоперації усі нападники були затримані співробітниками поліції Донеччини.
Нальотчики, які представилися бійцями полку "Дніпро-1", увірвалися у будинок посеред ночі, стріляючи з автоматів прямо у приміщенні, наділи господарю пакет на голову, били прикладом, погрожували жінці розправою. Усе це тривало 4 години. Після цього зловмисники винесли з будинку усе цінне – документи, гроші, комп’ютерну техніку.

З бандитів – у "патріоти"

- Рішення про зміну запобіжного заходу по усім трьом цим провадженням приймав суд м. Покровська. Чим пояснюється поблажливість Феміди?

- Тиском на суд з боку захисту та увагою до обвинувачуваних у тяжких та особливо тяжких злочинах політиків, здебільшого – радикального толку. Так, 26 липня Людожера взяв на поруки народний депутат України Юрій Тимошенко, а спільник організатора злочинної групи був відпущений під домашній арешт.
30 серпня під особисту поруку народних депутатів Юрія Тимошенка, Семена Семенченка, Андрія Денисенка та Віктора Кривенка були звільнені з-під варти Барс та четверо його "підлеглих".
9 вересня вийшли на волю усі четверо членів злочинної групи, яка здійснила озброєний напад на авдієвських пенсіонерів. За них поручився нардеп Андрій Денисенко та депутати Дніпровської обласної ради.

- Яким чином з осіб, які, за вашими словами, катували людей, роблять національних героїв?

- Достатньо прослідити, як відбувалися суди по усім 7 злочинним угрупованням. Судові засідання проходили за єдиним сценарієм. Враховуючи, що обвинуваченим загрожує по 12 років позбавлення волі, а в окремих випадках - довічне ув’язнення, їхні прибічники задіюють усі засоби, аби вони уникли відповідальності: затягування судового розгляду, тиск на суддів, формування певної громадської думки, масові безлади.
У кожному випадку тактика захисту будувалася на "патріотизмі" підозрюваних, яких представляли "борцями" з сепаратизмом.
На кожний суд прибувала "група підтримки" - зазвичай агресивно налаштована, яка нагнітала обстановку, здійснювала тиск на суддів, а іноді просто блокувала їхню роботу. У таких акціях брали участь громадські організації "Українська добровільна армія Д.Яроша", "Правий сектор", правозахисна організація "Січ" тощо.
Стороною захисту активно розганялася інформаційна хвиля, яка мала на меті залучити до підтримки підзахисних інших волонтерів, активістів, бійців АТО. Вимальовується чіткий механізм "відмивання" зловмисників, покликаний змістити акценти з жорстоких злочинів та страждань жертв на "страждання несправедливо обвинувачених патріотів".

Закон єдиний для усіх

- Чи така велика підтримка цих "народних героїв"?

- Нерідко ажіотаж створювався штучно. Так, під час розгляду провадження по вбивству офіцера СБУ Віктора Мандзика до Приморського суду Маріуполя приїжджала група з 30 осіб, жителів Дніпровської області, які навіть не знали обвинувачених, яких мали підтримувати.
На суд прихильники Адвоката – ватажка злочинної групи, прийшли зі зброєю, а самі підсудні – колишні добробатівці – раптом усі разом відчули себе погано, але викликані медики не побачили розладів у їх здоров’ї.
Саме на цьому гучному суді, який мав відбутися за вже неодноразово відпрацьованою схемою, трапився "збій" - на засідання приїхала дружина вбитого правоохоронця. Вбита горем жінка була змушена відстоювати свою правду, і суд залишив обвинуваченого у вбивстві її чоловіка та членів його угруповання під вартою.
Варто додати, що значну роль у захисті усіх 7 банд відіграли депутати – Верховної ради України та місцевих рад, які беруть обвинувачених на поруки. Як правило, ці одні й ті самі особи. Деякі прагнуть таким чином набрати собі політичних бонусів.
На жаль, потерпілі не можуть похвастатися таким захистом та змушені відстоювати свої законні права у нерівній боротьбі.

- Стаючи на захист прав громадян співробітники поліції викликають на себе шквал негативу. Як ви сприймаєте це?

- Злочинець, який, прикриваючись гучним словом "патріот", грабував, ґвалтував і принижував, має сидіти у тюрмі, а інакше не треба дивуватися зростанню злочинності по країні. Закон – єдиний для усіх.


Беседу вів Андрій КРИВЦУН.



Теги: Донбасс, полиция, криминал, добровольческие батальоны, Аброськин
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх