Мінська битва за донбаських полонених: подробиці від Геращенко

21.09.2016 17:29
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Мінська битва за донбаських полонених: подробиці від Геращенко

Журналіст, нардеп, представник України в гуманітарній підгрупі на мінських переговорах що до ситуації на Донбасі, перший віце-спікер парламенту (з 14 квітня) Ірина Геращенко повідомила, що проблемі звільнення заручників було присвячено особливу увагу сьогодні в Мінську і на гуманітарній підгрупі( де українську сторону представляє також В. Медведчук, а як експерти брали участь Ю. Кочанов та Ю. Тандит від СБУ), і на Тристоронній контактній групі (ТКГ).

Ось, що пише Геращенко:

"Украінській стороні вдалося добитися , що до українських бранців в ОРДО буде найближчим часом допущено координатора ОБСЄ Т. Фріша. Нещодавно він зустрічався з родинами заручників, говорив з мамами, сьогодні отримав запевнення , що найближчим часом може відвідати бранців, поспілкуватися з ними БЕЗ присутності тюремників. Ми вважаємо це важливим моментом. 
Звичайно, всі ми мріємо про якнайшвидше звільнення хлопців, а не просто доступ до них незалежних спостерігачів, але насьогодні з конкретики- вирішено тільки питання відвідин заручників координатором ОБСЄ. Також ми піднімали питання допуску Міжнародного комітету червоного хреста (МКЧХ) до тюрем , задля пошуку зниклих безвісти і тих заручників, про долю яких ми нічого не знаємо, задля моніторингу умов утримання. Але поки що в питанні допуску МКЧХ на окуповані територіі прогресу досягти не вдалося. Щодо звільнення, то інша сторона наполягає , що в них утримується лише 45 бранців і вимагає звільнити більше 600 осіб, затриманих за важкі злочини. Серед цих осіб є ті, хто не мають жодного відношення до мінського процесу і до конфлікту на Донбасі, зокрема, затримані за підготовку терактів в Одесі і Харкові....Ми вивчаємо процесуальний статус цих осіб. 
На ТКГ я ще раз наголосила, що питання звільнення заручників потребує негайного вирішення. Навела приклад Володимира Жемчугова. Якби його звільнили рік тому - йому б вдалося зберегти зір... 
Також я звернула увагу представників ТКГ на те, що звільнення , яке так довго і важко готувалося, ледь не було зірвано провокатором, привезеним на міст в Щасті іншою стороною. І закликала засудити подібні діі, як аморальні, як знущання над заручниками. 
Сьогодні нам не вдалося обговорити питання не законного затримані дітей, яких інша сторона оголосила диверсантами. Цьому буде присвячено частину наступної зустрічі. 
Також ми ще і ще раз наголосили на позиціі украінськоі сторони: ми готові до пошуку компромісів в питанні звільнення заручників, ми закликаємо учасників нормандського формату розглядати гуманітарні питання як пріоритетні і саме такий орієнтир спрямувати Мінським групам , ми вважаємо неприпустими мову тиску і шантажу в гуманітарних питаннях, і виступаємо проти того, щоб штучно уповільнювати і блокувати процес звільнення".

Читайте также:

Минская битва за Донбасс: Пушилин обрушился на Украину

Отличные новости о донбасском конфликте

Тарута о войне на Донбассе: "А если они будут стрелять 10 лет? То что, мы не будем вести переговоры?"

Касьянов: "Война на Донбассе настолько стала обыденностью, что люди перестали обращать внимание на любые усилия по её прекращению"

Свершилось! В Минске подписали важнейшее соглашение по Донбассу

Подробности нового минского договора по Донбассу: версия "ДНР"



Теги: Украина, Донбасс, Минск, переговоры, плен, ДНР, ЛНР
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх