Півроку після захоплення. Як працює промисловість в "ДНР. ВИДЕО

30.08.2017 18:20
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Півроку після захоплення. Як працює промисловість в "ДНР. ВИДЕО

Керівництво так званої "ДНР" закриватиме усі нерентабельні вугільні підприємства, що призведе до масового безробіття на непідконтрольній території. Про це сказав аналітик Донецького інституту інформації Віталій Сизов на конференції в Укрінформі, презентуючи результати дослідження на тему: "Півроку після захоплення. Як працює промисловість в "ДНР" (оригінал є за лінком).
"Те, що ми знаємо із заяв самопроголошеної влади ("ДНР"- ред.), на консервацію і реструктуризацію передано вже 18 нерентабельних вугільних підприємств. З того боку лунають прямі заяви, що все, що нерентабельне, вони будуть жорстко закривати. Можна зробити висновок, що на непідконтрольній території будують модель Російської Федерації, де вугільна галузь зазнала змін після розвалу Радянського Союзу і була проведена кардинальна капіталізація", - сказав він.

Сизов наголосив, що керівництво "ДНР" буде закривати усі нерентабельні підприємства. "Залишать лише ті підприємства, які можуть працювати в плюс. В умовах блокади працювати в плюс можуть не так багато підприємств. Залишається чекати на масове закриття, на масове безробіття і соціальні потрясіння", - сказав аналітик.

На відео: запис "круглого столу"
Він зауважив, що за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості на непідконтрольній території Донецької області знаходиться 55 шахт, з них на 34 шахтах здійснювалися заходи з ліквідації.
"Тобто їх планували закрити ще до початку бойових дій, до блокади, але поступово, виконуючи всі правила і вимоги до процесу... На непідконрольній території є наукові установи, вони заявляють, що їм допомагає Російська Федерація і зараз вони нібито будують водовідливи на шахтах, які вони мають закрити, і екологічна ситуація під контролем. Якщо це дійсно так, можливо вдасться запобігти екологічній катастрофі", - сказав він.
Водночас Сизов зауважив, що доступу до таких шахт не мають ні власники, ні представники української влади, ні світового співтовариства і перевірити дані не можна. Аналітик нагадав, що у січні цього року розпочалася блокада активістами вантажного залізничного сполучення через лінію розмежування. Указом Президента України від 15 березня 2017 року було тимчасово припинено переміщення вантажів через лінію зіткнення.
В заході взяли участь аналітик громадської мережі “ОПОРА” Олександр Клюжев; народні депутати України Наталія Веселова та Остап Єднак; голова антикризового штабу компанії ДТЕК Денис Діденко; радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олеся Цибулько; заступник директора Департаменту вугільно-промислового комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Андрій Синюк; аналітик Донецького інституту інформації Віталій Сизов; модератор - Олексій Мацука.
Нагадаємо, 1 березня 2017 року представники «ДНР» захопили українські підприємства на непідконтрольній території. В ході так званої кампанії по введенню зовнішньої адміністрації було встановлено контроль над 43 підприємствами.
«Донецький інститут інформації» досліджував як живе промисловість на непідконтрольній території після розриву зв’язків з українською економікою.
За півроку великі підприємства, які були захоплені так і не змогли у повній мірі відновити виробництво та знайти нові ринки збуту для своєї продукції. Структура промисловості на непідконтрольній території змінюється. Металургія перестає бути основним донором бюджету. Самопроголошена влада проводить реструктуризацію вугільної промисловості за російською моделлю - планується залишити лише прибуткові шахти.
Російська Федерація зробила ряд кроків: визнала документи, видані «ДНР», спростила порядок набуття російського громадянства для громадян України. На території Російської Федерації та анексованого Криму зареєстровані підприємства «Центр міжнародних розрахунків» та «Центр економічної взаємодії республік», що забезпечують зовнішньоекономічну діяльність захоплених підприємств.
З боку окремих російських політиків лунають заяви про необхідність спрощення умов перебування на території Росії для мешканців Донбасу. Це спрямовано не на розвиток виробництва на непідконтрольній уряду частині Донбасу, а на упередження соціального вибуху та мотивацію для переїзду активних людей на територію Росії.
Водночас російські порти Азово-Чорноморського басейну значно збільшили об’єм перевалки вугілля, яке, ймовірно, поступає з непідконтрольних територій.
«Явними бенефіціарами введення так званого зовнішнього управління на підприємствах Донецької області є російські логістичні та посередницькі структури», - йдеться в дослідженні.
Керівник антикризового штабу ДТЕК Денис Діденко сказав, що антрацитове вугілля з непідконтрольний території Донбасу не поступає.
"Сьогодні всі вагони з антрацитом, які заходять в Україну, перевіряються, відбираються проби, проводиться хімічні дослідження якості цього вугілля. Більш того, якщо є якісь підозри за супровідними документами, то прикордонні органи мають право залучати правоохоронні органи і разом з ними проводити перевірку , в тому числі і документальну ", - сказав він.
Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Олеся Цибулько заявила, що блокада торгівлі з окупованим Донбасом відкинула реінтеграцію непідконтрольних територій мінімум на один рік.
"Деякі сили, які влаштовували блокаду, грали на боці країни-агресора і фактично допомагали реалізовувати сценарій, коли громадяни, які перебувають на непідконтрольній території, повністю входили в поле впливу Російської Федерації, коли до цього вони отримували зарплату в гривнях, зараз вони отримують в російських рублях. Це не тільки психологічний момент, це важіль економічного впливу на людей", - сказала вона.
"Насправді це відкинуло нас від реінтеграції території ще мінімум на рік, тому що нам буде складніше після заходу на ту територію впливати на людей, і вони будуть довше повертатись до нормалізації свого життя", - зазначила Цибулько.
Організатор круглого столу: ГО “Донецький інститут інформації”. Захід відбувся за підтримки фонду The National Endowment for Democracy (NED).
Для довідки. Громадська організація “Донецький інститут інформації” заснована в 2009 році в місті Донецьк. Основана мета діяльності - сприяння розвитку демократичних процесів на Донеччині через підтримку незалежних медіа та аналітичні дослідження. Серед пріоритетних тем організації є інформаційна політика, права людини, захист свободи слова.

Источник dii.dn.ua



Теги: Донбасс, закрытие, промышленность, ДНР
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх