Пекельний тиждень в зоні АТО: що повідомила розвідка

05.06.2016 15:12
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Пекельний тиждень в зоні АТО: що повідомила розвідка

Головне управління розвідки Міноборони України повідомило про особливості розвитку обстановки на тимчасово окупованих територіях України (період з 27 травня по 3 червня). Обстановка дуже складна.

От, що повідомляє ГУР:

Протягом тижня особливостями розвитку обстановки стали:

збереження складної ситуації вздовж всієї лінії зіткнення та триваючі спроби витіснити сили Антитерористичної операції із зайнятих позицій (у районах н.п. Авдіївки та Мар’їнки);
початок літнього періоду підготовки 1 та 2 армійських корпусів, а також масове направлення особового складу на навчання до Росії;
завершення часткової ротації військовослужбовців збройних сил Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України;
активне ведення усіх видів розвідки, у т.ч. із застосуванням безпілотних літальних апаратів;
накопичення озброєння, військової техніки, боєприпасів, пально-мастильних матеріалів та інших засобів, доставлених з території Росії;
збільшення втрат серед російських військовослужбовців та найманців на окупованих територіях.
***
Виходячи з розвитку ситуації, Російська Федерація не має наміру врегульовувати ситуацію мирним шляхом у рамках виконання Мінських домовленостей. Свідченням цього є повернення більшої частини важкого озброєння до лінії зіткнення, продовження обстрілів із забороненого Мінськими домовленостями озброєнням і штурмових дій російських окупаційних військ, а також закріплення російської військової присутності на сході України.
***
Протягом тижня розвідувальними органами України виявлено 42 факти порушення Мінських домовленостей щодо відведення озброєння та військової техніки, зокрема:

- у 15-км зоні (артилерійські системи калібром до 100 мм та танки) – 14 фактів (всього 56 танків, найбільша їх кількість зосереджена у районах населених пунктів Гольмівський, Горлівка, Донецьк, Зайцеве, Макіївка, Тельманове, Ясинувата);
- у 25-км зоні (артилерійські системи калібру від 100 мм) – 17 фактів (всього понад 50 артилерійських систем та САУ, переважна частина яких зафіксовані в районах Гольмівський, Донецьк, Комсомольськ, Макіївка, Чернухіно, Яковлівка, Ясинувата);

При цьому, продовжується повернення до лінії зіткнення реактивних систем залпового вогню. Зокрема, зафіксовано 11 фактів в яких було виявлено 37 одиниць 122-мм РСЗВ “Град” у районах населених пунктів Боково-Платове, Горлівка, Донецьк, Макіївка, Чернухіно, Ясинувата. У безпосередній близькості до лінії зіткнення у н.п. Ясинувата та Оленівка зафіксовано діяльність вогневих взводів 122-мм РСЗВ “Град” зі складу реактивного артилерійського дивізіону 5 окремої мотострілецької бригади (МАКІЇВКА) 1 АК.

Зазначена інформація доведена до керівників Спільного центру контролю та координації припинення вогню та стабілізації обстановки для документування і фіксації встановленим порядком.
***
Росія продовжує постачання озброєння та військової техніки на окуповану територію, у т.ч. безпосередньо до лінії зіткнення.

Всього за тиждень залізничними та автомобільними шляхами у підрозділи та на склади 1 та 2 армійських корпусів було доставлено 2500 тонн пального та понад 160 тонн боєприпасів, 9 одиниць 122-мм РСЗВ “Град”, 2 самохідні артилерійські установки “Акация”, 36 танків Т-72, а також шість бойових броньованих машин.

Крім того, на озброєння протитанкових підрозділів 1 (Комсомольське), 3 (Горлівка), 5 (Макіївка) та 100 (Донецьк) окремих мотострілецьких бригад 1 армійського корпусу з території Росії доставлено комплекти протитанкових ракетних комплексів “Метис-М1” та “Фагот” на заміну пошкоджених і непрацездатних протитанкових засобів.

***

Зберігається тенденція до нарощування противником інтенсивності вогню в темний час доби та його зменшення вдень. Загалом за тиждень здійснено 247 обстрілів та штурмових дій (на попередньому тижні – 219). При цьому противник поновив обстріли наших сил зі 122-мм РСЗВ “Град” та 152-мм артилерійських систем. Найбільша інтенсивність обстрілів зберігається на Донецькому напрямку – 111.

***

Головним управлінням розвідки МО України встановлені кадрові офіцери збройних сил Росії, які виконують “службово-бойові” завдання у артилерійських підрозділах 2 омсбр 2 АК ЗС РФ та несуть відповідальність знищення мирного населення та інфраструктури України, а саме:

начальник артилерії - начальник відділення артилерії бригади підполковник ЗС РФ ЦАРЕГОРОДЦЕВ Дмитро Петрович (ЦАРЕГОРОДЦЕВ Дмитрий Петрович), прізвище прикриття - Дмитриев, 09.01.1979 р.н., народився у с.Роженцово, Нижегородська обл. РФ, закінчив Коломенське вище артилерійське командне училище (військовий інститут) у 2000 р.;
командир гаубичного самохідного артилерійського дивізіону підполковник ЗС РФ САЗОНОВ Володимир Вікторович (САЗОНОВ Владимир Викторович), прізвище прикриття - Агеев, 07.03.1983 р.н., народився м. Шумерля Республіка Чувашія РФ, закінчив Коломенське вище артилерійське командне училище у 2005 р.;
командир реактивного артилерійського дивізіону підполковник ЗС РФ МАЛИШЕВ Олександр Олександрович (МАЛЫШЕВ Александр Александрович), прізвище прикриття - Шипеленко, 06.08.1983 р.н., народився у м. Кохма Івановської області РФ;
начальник штабу – заступник командира гаубичного самохідного артилерійського дивізіону капітан ЗС РФ ГАЙНУЛЛІН Руслан Мунірович (ГАЙНУЛЛИН Руслан Мунирович), прізвище прикриття - Хасанов, 14.10.1988 р.н., закінчив Михайлівську військову артилерійську академію у 2010 р.;
начальник штабу відділення артилерії майор ЗС РФ РИБАКОВ Сергій Вікторович (РЫБАКОВ Сергей Викторович), прізвище прикриття - Ганчев, 23.07.1980 р.н.;
заступник командира гаубичного самохідного артилерійського дивізіону з озброєння майор ЗС РФ ПРОЦЮК Віталій Миколайович (ПРОЦЮК Виталий Николаевич), прізвище прикриття - Пилинчук, 03.11.1967 р.н.;
командир гаубичного артилерійського дивізіону підполковник ЗС РФ ПИЧКАЛЬОВ Кирил Михайлович (ПИЧКАЛЕВ Кирилл Михайлович), прізвище прикриття - Комышан, 06.10.1978 р.н.;
начальник штабу – заступник командира гаубичного артилерійського дивізіону майор ЗС РФ ІВАНОВ Борис Валерійович (ИВАНОВ Борис Валерьевич), прізвище прикриття - Кураев, 22.11.1984 р.н..;
заступник командира гаубичного артилерійського дивізіону з озброєння майор ЗС РФ СЕВРЮКОВ Денис Олександрович (СЕВРЮКОВ Денис Александрович), 01.09.1983 р.н.;
начальник штабу – заступник командира реактивного артилерійського дивізіону майор ЗС РФ ХІЖЕНКОВ Григорій Іванович (ХИЖЕНКОВ Григорий Иванович), прізвище прикриття - Данько, 07.10.1983 р.н.;
заступник командира реактивного артилерійського дивізіону з озброєння майор ЗС РФ ПАВЛОВ Дмитро Юрійович (ПАВЛОВ Дмитрий Юриевич), прізвище прикриття - Фатхудинов, 27. 01.1976 р.н.
Головне управління розвідки МО України продовжує цілеспрямовано збирати факти щодо кадрових військовослужбовців ЗС РФ, які, приховуючи свої персональні дані та з використанням фіктивних документів, беруть участь у бойових діях на тимчасово окупованих територіях сходу України.

***

Активізація Російською Федерацією бойових дій на Донецькому, Маріупольському та Волноваському напрямках призвела до значних втрат російських військовослужбовців 1 армійського корпусу.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, втрати противника у травні ц.р. становлять 180 осіб загиблих та близько 190 поранених.

Звертаємо увагу, що 80 загиблих та 70 поранених є громадянами Росії, з яких більше 30 загиблих – кадрові російські військовослужбовці, переважно з підрозділів спеціального призначення. Також встановлено, що близько 70 поранених у тяжкому стані були доставлені до лікувальних закладів Ростовської області.

На цьому фоні відбулося посилення адміністративно-поліцейського режиму у містах Донецьк, Ясинувата, Дебальцеве, Докучаєвськ з метою виявлення дезертирів, насамперед російських найманців, які почали масово самовільно покидати місця служби.

Крім того, воєнною розвідкою встановлено, що в ході штурмових дій підрозділів 1 армійського корпусу загинув представник Центру територіальних військ Південного ВО.

Зазначене є черговим доказом участі кадрових російських військових та збройних сил Росії в збройній агресії проти України.

***

Протягом травня противник активізував ведення розвідки сил Антитерористичної операції. Зокрема створена автоматизована система передачі даних з безпілотних авіаційних комплексів.

Система забезпечує передачу даних в “он-лайн” режимі до центру управління та обробки інформації окремої роти БПЛА (ВАТ “Топаз”; вул. Соколина, 1а) та подальшу передачу цих даних на пункт управління 1 армійського корпусу (Донецьк).

Головним управлінням розвідки встановлено, що з метою нарощування зусиль розвідки на Волноваському та Маріупольському напрямках 1 червня ц.р. до н.п.Комсомольське прибула група зі складу окремої роти БПЛА для проведення повітряної розвідки у цих районах.

На противагу квітневій динаміці, коли було здійснено 60 вильотів, у травні зафіксовано 109 польотів безпілотних засобів. Разом з тим, за поточний тиждень відбулося 30 вильотів БПЛА, з яких три здійснено з території Росії.

Разом з цим, 2 червня ц.р. в районі н.п.Новоайдар силами Антитерористичної операції знищено один російський БПЛА.

***

1 червня ц.р. у військах противника розпочався літній період навчання. У рамках “тижня бойової готовності” (1-6 червня ц.р.) з’єднання і частини 1 та 2 АК були переведені у вищі ступені бойової готовності (з метою перевірки). Контроль занять здійснюють представники командування Центру територіальних військ Південного військового округу.

Зазначене підтверджує, що підготовка з’єднань і частин 1 та 2 АК проводиться за єдиним задумом і планом Південного військового округу ЗС Росії.

Водночас, командування російських окупаційних військ продовжує планові заходи щодо підвищення рівня підготовки особового складу армійських корпусів, розгорнутих на українській території.

Насамперед це стосується громадян України, які були прийняті на службу до російської армії під час агресії проти нашої Держави. Зазначені особи отримали бойовий досвід і призначені на командні посади без військової освіти.

***

Командуванням угруповання російських окупаційних військ продовжуються планові заходи щодо підвищення кваліфікації особового складу 1 та 2 АК ЗС РФ.

Насамперед це стосується осіб, які прийняті на службу за контрактом у період 2014-2015 рр. під час збройної агресії Росії проти України, не закінчували військові навчальні заклади, але отримали бойовий досвід і призначені на командні посади.

Встановлені персональні дані громадян України, які перебувають на командних посадах середньої ланки артилерійських підрозділів 3 і 5 омсбр 1 АК ЗС РФ, та направлені на курси підвищення кваліфікації при Михайлівській військовій артилерійській академії ЗС РФ (м.Санкт-Петербург):

3 окрема мотострілецька бригада (Горлівка) 1 АК (Донецьк) ЗС РФ (в/ч 08803):

помічник заступник командира дивізіону з озброєння ЛУБЕНЕЦ Андрій Іванович (ЛУБЕНЕЦ Андрей Иванович), 07.08.1965 р.н., народився у м. Южнокомунарівськ Донецької обл., паспорт ВА № 755250, закінчив Донецький політехнічний інститут у 1990 р., адреса проживання: Донецька обл., м. Южнокомунарівськ Донецької обл., вул. Іліїча. 34/18;
перший заступник командира дивізіону ІВАНОВ Володимир Андрійович (ИВАНОВ Владимир Андреевич), 18.08.1973 р.н., народився у м. Донецьк Донецької обл., паспорт ВТ№ 080858, закінчив Донецький інститут психології та підприємництва у 2006 р.;
перший заступник начальника штабу дивізіону ОЛЕНЧЕНКО Максим Юрійович (ОЛЕНЧЕНКО Максим Юрьевич), 02.04.1981 р.н., народився у м. Часів Яр Донецької обл., паспорт ВТ № 040797 , закінчив Донецький Педагогичний інститут м. Артемовськ у 2015 р., адреса реєстрації: Донецька обл., м.Часів Яр, вул.Горького. 21/4;
перший заступник командира дивізіону УКРАЇНЕЦЬ Ігор Іванович (УКРАИНЕЦ Игорь Иванович), 24.12.1971 р.н., народився у с. Вербки Павлогорадського р-ну Дніпропетрівській обл., паспорт АН № 415618, адреса реєстрації: Дніпропетрівська обл., м. Павлоград, пер. Берестовий 45;
помічник заступника командира дивізіону з озброєння БОЗБЕЙ Сергій Миколайович (БОЗБЕЙ Сергей Николаевич), 22.12.1959 р.н., народився у м. Горлівка Донецької обл., паспорт ВК № 835655, закінчив Дніпропетровську металургійну академії в 1996 р., адреса проживання: Донецька обл., м. Горлівка, вул. Черняхівського.48;
перший заступник командира дивізіону КАЧУРА Ольга Сергіївна (КАЧУРА Ольга Сергеевна), 12.05.1970 р.н., народилась у м. Донецьк Донецької обл., паспорт ВК № 402587, закінчила Донецький інститут економіки та господарчого права у 2007 р., адреса проживання: Донецька обл., м. Донецьк, вул. Ткаченко 147/87;
помічник заступник командира дивізіону з озброєння МЕЛЬНИК Юрій Борисович (МЕЛЬНИК Юрий Борисович), 19.04.1963 р.н., народився у м. Макіївка Донецької обл., паспорт ВК № 858213, закінчив Макіївкський металургійний технікум в 1982 р., адреса проживання: Донецька обл., м. Макіївка, вул. Шаумяна, 47;
перший заступник командира дивізіону АРБУЗОВ Олександр Вікторович (АРБУЗОВ Александр Викторович), 06.06.1989 р.н., народився у м. Горлівка Донецької обл., паспорт ВК № 165706, закінчив Донецький національний университет у 2012 р., адреса проживання: Донецька обл., м. Горлівка, вул. Матросова 103/42.
5 окрема мотострілецька бригада (Макіївка) 1 АК (Донецьк) ЗС РФ (в/ч 08805):

заступник командира гаубичного самохідного артилерійського дивізіону з озброєння ВІНТОВ Сергій Миколайович (ВИНТОВ Сергей Николаевич), 20.09.1981 р.н., народився у м. Донецьк;
начальник розвідки гаубичного самохідного артилерійського дивізіону ГАЛЕС Олександр Володимирович (ГАЛЕС Александр Владимирович), 10.09.1983 р.н., народився у м. Докучаєвськ;
командир гаубичної самохідної артилерійської батареї ГИЖА Юрій Володимирович (ГИЖА Юрий Владимирович), 20.03.1959 р.н., народився у м. Липецьк РФ, закінчив фізико-математичний факультет Таганрозького інституту (м. Таганрог Ростовської області РФ) у 1981 р.

ВИСНОВКИ

Виходячи з розвитку ситуації, РФ не має наміру врегулювати ситуацію мирним шляхом у рамках виконання Мінських домовленостей.

Свідченням цього є повернення більшої частини важкого озброєння до лінії зіткнення, продовження обстрілів зі забороненої Мінськими домовленостями озброєнням та штурмових дій російських окупаційних військ на сході України.

Особливе значення мають витрати Російською Федерацією фінансових та матеріальних ресурсів на підготовку офіцерського та сержантського складу для 1 та 2 армійських корпусів з числа громадян України, що є підтвердженням російських планів на продовження агресії проти нашої Держави.



Теги: Украина, , Донбасс, война, разведка, , АТО, обстрелы, военная техника

Вверх