Точка зору: "В процесі федералізації України Росія і лояльні їй місцеві еліти хотіли просто роздробити централізовану систему"

06.11.2016 12:29
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Точка зору: "В процесі федералізації України Росія і лояльні їй місцеві еліти хотіли просто роздробити централізовану систему"

Аналітик, координатор руху "Сильні громади" Валентин Краснопьоров, який раніше розповів, як його від донецьких подвалів врятував представник Антимайдану, як на Донеччині після арешту голови міста Торецька йдуть на контакт більшість міськрад, прокоментував перспективи виборів на окупованому Донбасі та пояснив, як українцям добитися реальних політичних змін в структурі країни, розповів також про різницю між децентралізацією та федералізацію.

"Велика кількість реформ, здійснених останнім часом, вводять в ступор. Ту ж децентраліазцію багато хто не розуміє і не сприймає. Поясність доступною мовою, в чому її суть, чому потрібна і чим відрізняєтсья від федераліазції, ідеї якої аткивно просувають кремлівські сателіти", - звернувся "Донбасс" до Валентина.

І ось що той відповів:

- Раніше всім керувала партія, яка після революції перейняла владу у царату, який теж всім керував. За 25 років Незалежності інструменти партії перейняли кланово-олігархічні об’єднання. Децентралізація - це інша філософія держави. Коли рішення і ресурси залишаються в більшості на місцях. Громадяни, які живуть в громадах, мають право вирішувати більшість своїх проблем без центру. І це правильна думка. Адже у цьому випадку росте і громадянин, і його цікавіть владою, і взагалі якість життя. Разом з контролем державних органів за конституційністю рішень, децентралізація робить державу набагато сильнішою і розвиненішою.

Децентралізация від федералізації відрізняється тим, що в процесі останньої Росія і лояльні еліти в Україні хотіли централізовану систему просто роздробити. І зробити централізовану форму в регіонах. По суті, тоді влада концентрувалася не в Києві, а - в Донецьку, Харкові, Одесі… А жителі більшості міст були в тій ж системі, коли рішення приймалося б не в Маріуполі чи Краматорську, а виключно в Донецьку. Це цементування кланової системи, яка добре перейняла комуністичну партійну. До речі, від цієї системи потерпали б і Харків з Донецьком, адже ними б керували не місцеві жителі, а ті ж кланові еліти.


Андрей КРИВЦУН.

Теги: Украина, Россия, Донбасс, децентрализация, федерализация, кланы
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх