Ахметов повертається, Ляшко домовляється (спецрозслідування)

14.11.2016 15:29
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Ахметов повертається, Ляшко домовляється (спецрозслідування)

Ахметов розігрує «золоту акцію» Ляшка в перемовинах з Яценюком та Порошенком?

Рінат Ахметов – непублічна фігура в українській політиці. Донецькому олігарху більше притаманна закулісна гра. Попри всю неоднозначність репутації Ахметов лишається ключовою фігурою у політично-владних конструкціях, адже має соратників і в уряді, і в парламенті. Хоча найвище керівництво держави шукає вихід із політичної кризи разом з олігархами, політики неохоче афішують навіть сам факт зустрічі з Рінатом Ахметовим. Як це відбувається – на власні очі спостерігали журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

21 березня 2016 рік. Київ. Офіс СКМ Ріната Ахметова. Центральний вхід закрито ролетами. У дворі чекає «Мерседес», оснащений спецпристроєм – проблисковими маячками. В автівках супроводу – охоронці. Натовп із чоловіків, схожих на співробітників Управління державної охорони, що опікується високопосадовцями, – бодігарди у краватках і спілкуються за допомогою мікрофонів. Особа, яку охороняють, виходить з офісу, ховається за охоронцями і швидко пірнає в авто.

Приблизно два роки донецький бізнесмен не з’являється на публіці. Утім він і зараз має неабиякий політичний плив. Так, нещодавно в Україні знов заговорили про можливе головування Ахметова на Донбасі. Прес-служба Ахметова миттєво підтвердила готовність олігарха на будь-яку роль, що забезпечить мир на Донбасі.

Голова Адміністрації президента Борис Ложкін запевняє: президент Петро Порошенко олігарху Ахметову таких пропозицій не робив. Зі слів голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна, остання зустріч глави держави з олігархом була давно.

23 березня 2016 рік. Боковий заїзд до Адміністрації президента. Автівки супроводу Ахметова чекають через дорогу. «Мерседес» Ахметова виїжджає з воріт Адміністрації президента і в супроводі охорони залишає урядовий квартал.

З ким зустрічався і що обговорював опальний донецький олігарх на Банковій – «Схеми» запитали в Адміністрації президента. Проте відповіді поки що не отримали.

Донецький журналіст Олексій Мацука говорить, що домовлятися з олігархом є про що, адже на Донбасі Ахметова чекають.

«Одна з фракцій, зокрема «Опозиційний блок», подала законопроект про створення міжобласного територіального об’єднання, до якого б увійшли кілька областей, наприклад, Луганська, Донецька, в тому числі окуповані райони. На виборах учасники такого об’єднання обирають свого голову, іншими словами – людину, яка б влаштувала і Київ, і Москву. Враховуючи, що інтереси Ахметова в Запоріжжі зараз дуже активні, СКМ та «Метінвест» зараз розміщуються в Запоріжжі, то я не здивуюся, якщо там з’явиться ще й Запорізька область», – пояснює журналіст.

На його думку, чекають на олігарха і в самому угрупованні «ДНР». Там сподіваються отримати амністію та «людину від Ахметова» як майбутнього керівника.

«Цілком реальний план, однак проблема тут у тому, наскільки українське суспільство буде готове доручити управління такій одіозній людині, як Рінат Ахметов», – підсумовує Олексій Мацука.

На початку війни на Донбасі Ахметову пропонували очолити і навести лад у Донецькій області, однак олігарх не захотів і порадив замість себе свого соратника Сергія Таруту. Попри це, бізнес та власність Ахметова на захоплених бойовиками територіях сьогодні фактично недоторкані.

«У нього «зелена картка» завжди була з боку угруповань «ДНР» і «ЛНР». Його основні підприємства працюють на Донбасі, але збитки є – у зв’язку з залізничними труднощами, у зв’язку з вивезенням продукції тощо. Але в цілому виробничий комплекс на сьогодні працює. Більше того, в Авдіївці та Маріуполі це все на тих самих умовах і на тих самих позиціях, що й до війни, – все працює. А на окупованих територіях – те саме. Єдиний, хто зазнав змін, – це керівник офісу: вони переїхали з площі Леніна в Донецьку до Запоріжжя. А виробничий цикл – він у повному обсязі як виконував свій функціонал, так і виконує», – розповідає Мацука.

Навіть легендарну резиденцію олігарха на початку війни охороняли від захоплення місцевими. Так, за словами Олексія Мацуки, у травні-червні 2014 року, коли люди з Жовтневої площі в Донецьку пішли проспектом Ілліча у бік резиденції Ахметова, її охороняв особисто Захарченко з автоматами. «У нас є фотографії. І відганяв людей. Потім, дійсно, батальйон «Восток» встановив там блокпост на в’їзді», – пригадує він.

Екс-голова Донецької ОДА, а нині народний депутат Сергій Тарута не вірить у повернення Ахметова на Донбас у статусі його формального очільника. Своє спілкування з олігархом Тарута не афішує. Журналіст «Схем» поцікавився, чи спілкується він нині з Рінатом Ахметовим.

«Ні, я дуже рідко спілкуюся. Може, раз на два місяці. Ні, я рідко спілкуюся», – відповів він.

Минулого тижня «Схеми» зафіксували, як Сергій Тарута приїжджав у офіс СКМ і пробув там майже дві години. З Рінатом Ахметовим зустрічаються не тільки народні депутати. «Схеми» зафільмували, як в один і той самий день кортеж Ахметова курсував між Банковою та Грушевського.

23 березня, 2016 рік. 20:00. Кабінет міністрів України. Автомобілі супроводу олігарха Ахметова стоять на вулиці Садовій – біля заїзду у двір Кабінету міністрів. Поряд чекає охорона і автомобіль супроводу народного депутата лідера Радикальної партії Олега Ляшка. О десятій вечора кортеж донецького бізнесмена Ріната Леонідовича Ахметова залишає Кабінет міністрів України.

Прес-секретар прем’єр-міністра Арсенія Яценюка Ольга Лаппо у соціальній мережі Facebook прокоментувала зустріч Яценюка і Ахметова так: «Це була одна із багатьох планових зустрічей прем’єр-міністра України, які він проводить із власниками, керівниками та менеджерами бізнесу. Арсенія Яценюка як голову уряду турбувало питання зменшення обсягів валютної виручки від компаній, в тому числі власником яких є Рінат Ахметов, що може потягнути за собою зменшення сплати податків до державного бюджету. Прем’єр-міністр отримав пояснення, що зменшення обсягу валютної виручки пов’язане із суттєвим падінням на зовнішніх ринках цін на експортну продукцію компаній, до яких має відношення Рінат Ахметов».

Однак прес-секретар прем’єра ані словом не згадала про приїзд до Яценюка Олега Ляшка, тому «Схеми» звернулися до радикала особисто.

Пане Ляшко, минулої середи Ви були у Кабміні одночасно з Рінатом Ахметовим. З ким Ви там зустрічалися?

Я дякую, Ви краще за мене знаєте мій графік.

О 8-й вечора у Кабміні був Рінат Ахметов...

Я не знаю, де був Рінат Ахметов. І в середу, і в четвер на минулому тижні, і вчора я зустрічався і з Яценюком, і з Порошенком, і з Гройсманом…

Утім Олег Ляшко, керівник парламентської фракції, від якої залежить створення нової коаліції у Верховній Раді, заплутався у власних свідченнях.

Саме в середу о восьмій вечора Ви зустрічалися з Яценюком?

Я не пам’ятаю, я щодня зустрічаюся, в мене щодня зустрічі. Я ж кажу, вчора я зустрічався з Яценюком, минулого тижня мінімум 3-4 рази, з президентом, з Яценюком, з Гройсманом. Я – лідер політичної фракції, яка… Ми ведемо перемовини про формування коаліції. Я зустрічаюсь з усіма.

У той самий час Ахметов зустрічався з Яценюком. Ви теж зустрічалися з Яценюком, одночасно?

На зустрічі моїй з Яценюком Ахметова не було. Якщо він з ним зустрічався, спитайте в нього.

За день до спільного перебування у Кабінеті міністрів олігарха та радикала «Схемам» вдалося зафіксувати, як позашляховик Олега Ляшка приїжджає до офісу СКМ Ріната Ахметова. Лідер радикалів вдав, що про офіс Ріната Ахметова дізнався від журналістів, а зустріч проводив із керівництвом «Запоріжсталі» – одного із активів олігарха.

Що Ви робили у офісі Ріната Ахметова в понеділок ввечері?

От мене зараз запитали представники Радіо Свобода, що я робив в офісі Ріната Ахметова у минулий понеділок. Зустрічався із керівником «Запоріжсталі» Шурмою. У понеділок і вівторок я їду на «Запоріжсталь». Буду зустрічатися з колективом металургів. Тому що залишаються без роботи металурги, вчителі, шахтарі, селяни...

Тобто з Ахметовим Ви не зустрічалися у понеділок о 6-й вечора?

Це – офіс СКМ?

Так.

Можливо.

Можливо зустрічалися?

Ні, можливо я там зустрічався із Шурмою, з Риженковим. Там ще й Ахметов сидить?

Там – його офіс.

Дякую, що мені сказали.

Ляшко переконує – наступного тижня збирається на підприємство Ахметова в Запоріжжі і бідкається, що Ахметов не пускає на свої підприємтсва політиків, тож домовлятися про візити народному депутатові доводиться з керівництвом заводу: «У мене наступного тижня готується візит до Запоріжжя, Маріуполя і я хотів зустрітися з колективами металургійних підприємств. Я зустрічався минулого тижня із Шурмою – це директор «Запоріжсталь», із Риженковим – це керівник «Метінвесту», які мені пообіцяли, що організують сприяння моїй зустрічі з колективом. Бо політика Ахметова – він не пускає політиків взагалі на свої підприємства. І тому мені треба було зустрітися з керівниками, щоб про це домовитися. Я вважаю, що це ключова – це металургія, це вугільна галузь. Вони дають валюту, Ви можете подивитися у бюджеті, скільки вони дають валюти. І зрозуміло, що я маю з ними спілкуватися».

Утім телефоном прес-служба «Запоріжсталь» повідомила «Схемам», що нічого не знає про візит Ляшка на завод.

Сьогодні Олег Ляшко тримає «золоту акцію». Боротьба за прем’єрське крісло і нову парламентську коаліцію виходить на фінішну пряму. У цей час лідер однієї з ключових фракції приїжджає в офіс олігарха Ахметова, а через день обидва одночасно перебувають у Кабінеті міністрів. Після зустрічей фракція Ляшка відкликає підписи під коаліційною угодою, чим юридично розвалює парламентську коаліцію. Тепер для того, щоб «Блок Петра Порошенка» висунув у прем’єри нинішнього спікера Володимира Гройсмана або радикали – Ляшка, або «Батьківщина» – Юлію Тимошенко, мають увійти в нову коаліцію. У іншому випадку Арсеній Петрович Яценюк має усі шанси залишитись на посаді прем’єр-міністра України.

Той факт, що головний радикал двічі за тиждень опинявся у одній будівлі з Ахметовим, а сам Ахметов в один вечір відвідав і Адміністрацію президента і прем’єр-міністра, свідчить: для вирішення політичної кризи владі, схоже, знову став у пригоді черговий олігарх.

А це – частина виступу Олега Ляшка у Верховній Раді під час звіту уряду 16 лютого 2016 року:



Источник radiosvoboda.org.



Теги: Донбасс, Ахметов , расследование
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх