У НБУ ПОЯСНИЛИ, ЧОМУ УКРАЇНА НЕ ВИЗНАЄ БІТКОЙНИ

12.08.2017 13:11
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
У НБУ ПОЯСНИЛИ, ЧОМУ УКРАЇНА НЕ ВИЗНАЄ БІТКОЙНИ

Визначення правового статусу криптовалюти Bitcoin в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі. Про це у коментарі зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій, повідомляє прес-служба НБУ.

"Наразі Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні. Визначення такого статусу в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі", – заявив Чурій.

За його словами, у низці країн офіційно дозволені операції з Bincoin. Зазвичай вони розглядаються як товар або інвестиційний актив і для цілей оподаткування підпорядковані відповідному законодавству. У деяких країнах Bitcoin визнають розрахунковою грошовою одиницею.

Чурій зазначив, що для вироблення спільної позиції щодо правового статусу Bitcoin та його регулювання Національний банк започаткував діалог із Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою, Державною службою фінансового моніторингу, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, а також Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Це питання буде розглядатися на найближчому засіданні Ради з фінансової стабільності, яке планується провести до кінця серпня.

Додамо, у різних країнах Bitcoin класифікують по-різному:

як віртуальну валюту,
грошовий сурогат,
нематеріальну цінність,
віртуальний товар тощо.
Зі свого боку, Національний банк України наразі офіційно не підтримує жодне з наведених визначень.

Зауважимо, що законодавство Євросоюзу на сьогодні класифікує Bitcoin як "цифрове представлення вартості, не підтверджене центральним банком або державним органом і не прив'язане до юридично встановлених валютних курсів, яке може використовуватися як засіб обміну для покупки товарів і послуг, їх передачі та зберігання, і може набуватися в електронному вигляді". Разом з тим обмін традиційними валютами на одиницю Bitcoin звільняється від сплати податку на додану вартість.
В Ізраїлі Bitcoin не підпадає під юридичне визначення валюти ані як фінансове забезпечення, ані як оподатковуваний актив. Щоразу, коли Bitcoin продається, продавець повинен сплатити податок на приріст капіталу. Народний банк Китаю вважає Bitcoin віртуальним товаром, а не валютою, і його продаж може обкладатися ПДВ. В Японії Bitcoin визнається цінністю, подібною до активів (asset-like values). Його продаж обкладається японським аналогом ПДВ. В Австралії Bitcoin розглядається як власність, а транзакції з ним – як бартер. У Канаді Bitcoin взагалі визначається як "нематеріальний актив", а транзакції з ним - також як бартер.

Источник: www.5.ua



Теги: Украина, Донбасс, НБУ, биткоин

Вверх