Украине нужен визовый режим с Россией, но мешает одна вещь - Огрызко

16.05.2017 08:35
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Украине нужен визовый режим с Россией, но мешает одна вещь - Огрызко

Про те, чим Україні вигідне більш формалізоване залучення США до переговорного процесу з Кремлем, чому необхідно запроваджувати візовий режим з РФ, і що цьому заважає, в інтерв’ю ONLINE. UA розповів колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

— Нещодавно міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив з керівництвом США можливість залучення Вашингтону до нормандського формату переговорів з урегулювання ситуації на Донбасі. Наскільки реальним є залучення США до переговорного процесу? — США залучені до переговорного процесу, і доволі щільно. Нагадаю, що пані Вікторія Нуланд (помічник Держсекретаря США у справах Євразії та Європи – ONLINE.UA) в певні періоди перебувала більше часу в Україні, аніж в США, курсуючи між Києвом і Вашингтоном. Тому сказати, що вони не залучені – не можна. Інше питання, наскільки формалізоване це залучення. Поки що воно не формалізоване. — А можна формалізувати? — Так. І це було б корисним. Наскільки це швидко відбудеться – відкрите питання. — Зухвалість Росії при щільнішому залученні США зменшиться?

— Думаю, що зухвалість пішла б на спад. Коли б Захід був формально підсилений таким гравцем як США, а в дискусіях на постійній основі брали участь відповідні керівники, Кремлю було б важко так нахабно і зухвало брехати, перекручувати факти. Читайте також: Трамп влаштував скандал, а Україна його не помітила – український філософ — Росіяни хочуть залучення США? — Думаю, що це їм невигідно жодним чином. Чому? Тому що це збільшення на одного супротивника. Зрозуміло, якщо Франція та Німеччина виступають як опоненти Кремля, а тут додається ще один, то їхні зусилля разом будуть посилені. — Вибори в Німеччині впливають на поведінку Кремля і наших партнерів? — Вибори мають значення. Але як зараз видається, в Німеччині вибори закінчуються з проєвропейським результатом, як це було і у Франції. Тому тут немає проблем для України. Навіть якщо зміняться гравці, то не зміниться курс. І Мартін Шульц, і Ангела Меркель – це європейці, а раз так, то жодних проблем з курсом там не буде.

— Що потрібно зробити українській дипломатії зараз? — Докладати максимум зусиль для того, аби антипутінський фронт був сформований і був якомога ширший. Тут чим активніше працювати, тим краще. Читайте також: Щоб змінити Україну, потрібен лише "безсмертний майданний мільйон" — Юрій Романенко — Як ви оцінуєте перспективу візового режиму з РФ, особливо після введення безвізового режиму з Євросоюзом? — Безвіз з ЄС та візовий режим не мають жодного прямого зв’язку. Безвіз для України – це одна історія, а візи для РФ – інша. Вони не пов’язані. Візовий режим з Росією треба було вводити давно. Якщо ми його досі не ввели, то ми не хочемо відділяти себе від "русского міра". Та, мабуть, легше говорити про візовий режим з РФ, ніж його ввести.

— Хто на заваді введення візового режиму з РФ? — В Україні, як і на Заході, є люди, які сподіваються, що можна переконати, переорієнтувати і повернутись до попередніх відносин. Синдром "потерпи, может рассосется" продовжує діяти. Ось це причина нашої непослідовності, коли ми маємо ситуацію "ні вашим, ні нашим".



Теги: Украина, Россия, США, Донбасс, Европейский союз, безвизовый режим
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх